История на

Villa Velis

Винарска изба „Вила Велис“ официално отвори вратите си през юли 2021 година като дом на виното и изкуството. Тя е част от българо-немския винен проект Velis Vineyards, започнал през 2010 година с рекултивацията на стари лозя в Тракийската низина. Днес Velis Vineyards притежават 36 хектара лозови масиви в България, засадени с френски винени сортове грозде.
Image
Image

За нас

Винарска изба „Вила Велис“ се намира в село Карабунар, област Пазарджик. Избата е разположена на комуникативно разстояние на 90 км от град София и 60 км от град Пловдив. „Вила Велис“ работи целогодишно и предлага винени дегустации, турове и възможност за частни събития.

В специализирания магазин за вино и деликатеси в избата можете да откриете серията вина на „Вила Велис“, както и екслузивни етикети от Германия като Weingut Engel, Weingut Scherner – Kleinhans и VDP.Sekthaus Raumland.

Бистрото на „Вила Велис“ залага на сезонна авторска кухня, приготвена с локални продукти в подкрепа на местните производители, а менюто е вдъхновено от серията вина.
Освен дом на висококачествени вина и кулинарни изкушения, в избата се организират фестивали, съвременни театрални постановки, изложби и концерти.

Прилежащият към нея „Вила Велис Хотел“ е подходящо място за отдих и винен туризъм, в непосредствена близост до лозовите масиви с гледка към Родопите. Хотелът разполага с 8 двойни стая и 2 апартамента, спа център със сауна, джакузи, парна баня и открит басейн.

Идеология на Villa Velis

ВИСОКО КАЧЕСТВО
Стремежът към най-високото качество присъства във всеки етап от работата ни - от грижата към гроздето до дизайна на всяка една бутилка вино, създадена във „Вила Велис“.
ЛЮБОВ КЪМ ПРИРОДАТА
Грижата и любовта към природата са основната причина за създаването на винения проект Velis Vineyards. За нас, „виното е най-благородното въплъщение на духа на природата“, използвайки думите на немския драматург Фридрих Хебел.
УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ
Съхранението и поддържането на стари лозя ни помогна да открием потенциала на нашия тероар и оформи визията ни за бъдещето. Всяка една стъпка е съобразена с природата и региона.
ВРЪЗКА С ИЗКУСТВОТО
За нас виното е изкуство. Ние оценяме и подкрепяме изкуството във всичките му форми, а нашата винарска изба се превръща в своеобразен дом на театъра, музиката и танца по време на нашите отворени винени събития.

Villa Velis
колекция вина

Основният ни фокус е върху вина, които впечатляват със структура, характер, разнообразие от вкусове и потенциал за отлежаване. Минерални и елегантни бели вина, хармонично и ароматно розе, многопластови и комплексни червени. Резервите ни отлежават във френски дъбови бъчви, които допринасят за добре балансирана танинова структура.
Image

История в годините

2009 година

Откриване на Velis Vineyards

2009 година

2010 година

Закупуване на лозя

2011 година

Почистване на площите

2011 година

2013 година

Първо засаждане на лозя

2014 година

Първа реколта Velis Vineyards

2014 година

2016 година

Първо представяне на пазара и първи награди

2017 година

Откриване на немската изба

2017 година

2019 година

Придобиване на българската изба и нови лозя в Германия

2020 година

Откриване на Villa Velis, Карабунар и откриване на винотека във Flörsheim-Dalsheim, Германия

2020 година