ONE DANCE WEEK 2021 - Villa Velis

ONE DANCE WEEK 2021 - Villa Velis

9 - 24 октомври 2021 - Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив

Танцът е освобождение, трансценденция, която ни приближава към истинската ни същност.  Танцът е екстаз, опиянение, същестуващ извън границите на нормалното.

Фридрих Ницше използва термина Rausch, за да опише това състояние. Според неговата теория, Rausch може да бъде постигнат чрез всичко ‚Дионисиево‘ – танц, театър, вино.

Но връзката между танца и виното не е единствено сетивна; тя е заложена в историята на съвременния западен театър. Театралният фестивал Дионисия, в древна Атина е включвал либация или ритуал на възлияние на вино преди началото на представленията.

Театралният учен Бригите Маршал също изследва театралното наследство и неговата историческа връзка с опиянениетоМаршал твърди, че театралният пърформанс произлиза от ритуали, в които са се използвали опиати (Rauschmittel) като вино, с цел засилване на афективното измерение.

По този начин, виното е пряко свързано с изкуството, театъра, танца, движението, усещането за излизане извън пределите на познанието.  

Ние от Villa Velis оценяваме тази връзка и целим да предложим своята съвременна интерпретация, преплитайки вино с изкуство във всичките му форми. Поради тази причина станахме официален партньор на фестивала One Dance Weekкойто ще се проведе в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив, между 9 и 24 октомври 2021.

Фестивалът стартира през 2008, като единствения форум в страната, изцяло посветен на съвременния танц – един от най-бързо развиващите се жанрове в съвременното изкуство, който не познава граници между техники, форми на изкуство и естетика, който обръща правилата и ролите с главата надолу и прави невъзможното възможно.

През последните 12 години One Dance Week представи някои от най-интересните феномени в сферата на съвременните танцови практики, включително представления от Европа, Азия, Африка и Америка, показващи различни танцови тенденции.

Повече информация за тазгодишната програма можете да получите на официалния им сайт